Denzir har vänt trenden

20.05.2023
Det Skellefteåbaserade tandtekniska laboratoriet Denzir har vänt ett mångårigt negativt resultat till vinst efter en rad lyckade förändringar. Företaget grundades 1987 och var bland de första i världen med användandet av det helkeramiska materialet zirconia som tandersättning. Innan Johan Lundmark tog över ansvaret som vd för företaget gick han på No Plan Bs entreprenörskola.

Hur går det?

-Jomen, det går bra. Alla är taggade och vi utvecklas på ett bra sätt, vi har gått med vinst tre år i rad nu. Utifrån var vi är nu är vi redo att ta nästa steg, säger Johan Lundmark.

Hur har ni lyckats med den här vändningen?

– Det är många olika orsaker. Vi sålde tänder tidigare och vi säljer tänder nu, den grundläggande affärsidén är densamma. Jag skulle säga att vi helt enkelt gör det vi gör på ett bättre och smartare sätt, vi har ändrat på mycket. För att lära oss och utvecklas söker vi hela tiden nya idéer och bättre arbetssätt, vi har fått en kultur där vi vågar ifrågasätta och utmana allt vi gör, det är nog det viktigaste, menar Johan.

Exempel på tandersättningar som Denzir har tillverkat.

Hur ser framtiden ut?

-Vi vill fortsätta utvecklas, vi är för små idag. Vi vill växa både genom organisk tillväxt och genom uppköp. Idag har vi fem anställda, men vi är i behov av fler tandtekniker. Annars har vi inga direkta begränsningar i vår tillväxt.

Johan Lundmark, vd på Denzir.

Du gick på No Plan Bs entreprenörskola innan du började på Denzir, var är det som du förväntade dig att vara entreprenör?

-Delvis skulle jag säga, fortsätter Johan leende. Det jag inte förväntade mig var utmaningen i att förstå hur människor fungerar. Och hur svårt förändring är. Det är lätt att komma överens om något, men att sedan faktiskt förändra sitt beteende är svårt, det gäller inte minst mig själv. Det är som historien om sparvarna.

Sparvarna?

-Det sitter 16 sparvar på en telefonledning. Fyra bestämmer sig för att flyga iväg. Hur många sparvar sitter kvar?

12. Eller 0.

-Nä, 16. Bara för att någon bestämmer sig för något betyder det inte att det händer…

Ah, härlig historia, lycka till Johan!

-Tack!

Facebook
Twitter
LinkedIn