Första trafikpilotutbildningen i världen som använder elflygplan

30.08.2022
Green Flight Academy i Skellefteå är den första flygskolan i världen som använder elflygplan som en integrerad del av en trafikflygutbildning.

No Plan B Invest äger verksamheten där studenterna totalt läser i 20 månader och lär sig allt som behövs för att få pilotlicens. Studenterna flyger både el- och bränsledrivna plan och licensen efter avslutad utbildning gäller båda typerna av plan.

Den teoretiska utbildningen bedriver Green Flight Academy i egna lokaler på Campus i Skellefteå, där man bland annat har tillgång till simulatorer. De lär ut samma saker som på konventionella flygutbildningar. Det som skiljer är att studenterna har en stor del av undervisningen i elflygplan, för att minska utsläppen.

Green Flight Academy har haft stort söktryck men hittills enbart från utländska studenter. I första kullen kommer eleverna från Finland i norr till Australien i söder. Utbildningen börjar med bara sex elever i klassen, men siktar på att så småningom ha klasser med 25 studenter.

– Vi har också ansökt om att göra utbildningen CSN-berättigad genom att bli ackrediterad av Yrkeshögskolan och vi hoppas genom det även kunna locka svenska studenter, säger Olov Hultdin, vd på Green Flight Academy.

SVT gjorde ett reportage och film från den första utbildningsveckan. Se den här. Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-lyfter-eleverna-i-varldens-forsta-elflygutbildning

Facebook
Twitter
LinkedIn