Green Flight Academy har luft under vingarna

11.05.2023
Green Flight Academy är en internationell trafikflygskola i Skellefteå som är först i världen med att utbilda trafikflygpiloter med elflygplan. Flygskolan, som startade hösten 2022, har fått stor uppmärksamhet i internationella medier och har nu elever från hela världen.

Hur går det?

-Det går bra, vi har fått enormt mycket uppmärksamhet för vår satsning och vi har kommit igång. Det finns utmaningar med att vara först med ny teknik men det är så vi vill ha det, vi vill utmana branschen och oss själva. Branschen är hårt reglerad och vi håller en hög profil när det gäller hållbarhet så det gäller att vara noggranna i allt vi gör, säger Cecilia Holmlund, platschef på Green Flight Academy.

 

Vad menar du med hållbarhet?

-Vi kallar det ett ”Green mindset”. Att använda de bästa teknikerna och metoderna som finns just nu. Det är bättre att välja det man kan göra, snarare än att vänta på de perfekta lösningarna. Sen jobbar vi också mycket med människan, förmågan att kommunicera och samarbeta, det är den förmågan som flygbolagen mest är intresserade av. I regelverket för flygutbildning så finns det krav på utbildning inom dessa områden, men vi har tagit det ett steg längre, fortsätter Cecilia.

 

Green Flight Academy har fått stor uppmärksamhet i medier och har elever från hela världen, hur har ni lyckats med det?

– Ett starkt och konsekvent varumärkesbyggande tror jag har varit avgörande, det gäller att sticka ut. Orsaken till att vi håller på med det vi gör är att vi älskar att flyga men att vi vill göra det så hållbart vi bara kan, att vi har byggt vårt varumärke och vår marknadsföring runt det tror jag är rätt. Det, tillsammans med fantastisk draghjälp från Skellefteå Airport och Skellefteå kommun, är det som har gjort att vi bland andra har haft brittiska BBC, Monocle magazin, Flightradar24, DN och svenska partiledare här för att besöka oss, säger Cecilia.

 

Hur är det att vara entreprenör inom No Plan B?

-Jag skulle säga att man utvecklas extremt mycket. Ett stort ansvar under stor frihet läggs på dig och dina medarbetare, det finns ingen direkt toppstyrning. Som hjälp och stöd finns koncernen med coacher och kompetens, så det fungerar bra, säger Cecilia.

 

Johan Norberg är skolchef på Green Flight Academy och driver den nystartade flygskolan tillsammans med Cecilia Holmlund och sex andra medarbetare. Johan har huvudansvar för utbildningens upplägg och teknikutveckling.

 

Hur är det att vara en del av en startup som Green Flight Academy?

-Fantastiskt spännande, för mig är drivkraften i det här projektet att få möjlighet att göra något nytt, göra saker på ett nytt sätt. Det finns en skönhet i det kaos som en startup innebär, läs boken ”Skönheten i kaos” av Julia Ravanis så förstår du vad jag menar, skrattar Johan Norberg och fortsätter.

-Jag trivs med att det händer saker hela tiden, att varje dag är olika. Det vi gör innebär utmaningar, men jag skulle inte vilja vara utan dom, man blir taggad.

 

Vad händer nu i flygskolan?

-Vi jobbar vidare med driften av skolan och slipar på våra processer. Vi är nu i en fas där vi jobbar på att utveckla våra relationer med flygbolag, nu när har vi något bra att visa upp. Mycket händer på tekniksidan som vi måste ha koll på, nya initiativ blommar upp hela tiden. Vi kommer att investera i nya flygplan, det gäller att välja rätt teknik och rätt leverantör, avslutar Johan.

 

Lycka till och kör hårt!

-Tack så mycket!

Facebook
Twitter
LinkedIn