TSAB förvärvar Stålkompaniet

02.06.2023
Nu blir två av Sveriges största stål- och plåtgrossister en. Detta när TSAB i Jönköping förvärvar Stålkompaniet i samma stad. Totalt får den nya verksamheten en omsättning på knappt 1,1 miljarder kronor per år. Övertagandet sker den 1 juni. TSAB är en del av koncernen No Plan B Invest. – En strategiskt viktig affär för oss. Genom att förvärva en duktig leverantör blir vi dubbelt så stora och stärker vår roll på marknaden, säger Jerker Samuelsson, vd på TSAB.

Förvärvet innebär att TSAB (Terramet Stålcenter AB) nu växer med tio anställda och tar över hela Stålkompaniet, vars lager på runt 4 000 ton stål och plåt successivt kommer att flyttas över till TSAB. TSAB behöver inledningsvis inte göra någon utbyggnad för att inrymma Stålkompaniets verksamhet. Var för sig omsatte verksamheterna senaste räkenskapsåret 555 miljoner kronor (TSAB) respektive 525 miljoner kronor (Stålkompaniet).

– Vi är jätteglada över affären som gör oss till en starkare leverantör för våra kunder. Genom att vi nu växer och får ett större lager kan vi öka våra volymer, göra större inköp och blir mer attraktiva hos våra leverantörer. Affären innebär att vi tar över en leverantör med över 500 kunder som har levererat runt 30 000 ton per år de senaste åren, säger Jerker Samuelsson.

Stålkompaniet är ett anrikt familjeföretag som har funnits sedan 1992 och startades av Leif Hultqvist, pappan till nuvarande vd Angelique Sjö Hultqvist. En anledning till att ägarna nu väljer att sälja är att de har ett utgående markkontrakt som innebär att företaget måste flytta inom kort – och att det varit svårt att hitta nytt område i Jönköping att flytta till.

– Vi har haft en dialog under mer än 10 år med Jönköpings kommun om en ny tomt, men ingenting händer. Det påverkade vårt beslut. Det känns skönt att det är ett ambitiöst Jönköpingsföretag som förvärvar vårt företag. TSAB vill växa och utvecklas. För våra anställda som nu går över till TSAB är det också en bra lösning då de kan bo kvar här och fortsätta arbeta i samma bransch, säger Angelique Sjö Hultqvist.

TSAB-förvärvet innebär att No Plan B Invest fortsätter att växa, från nuvarande 1,7 miljarder kronor i omsättning till 2,2 miljarder.

– Det känns jätteroligt att den här affären har blivit av. Att Stålkompaniets ägare väljer att sälja till oss känns som ytterligare ett kvitto på att vi gör bra saker. TSAB har ett gott rykte både hos kunder och medarbetare, säger Petter Mikaelsson, styrelseordförande och huvudägare i No Plan B Invest.

TSAB är en av Sveriges snabbast växande plåt- och stålleverantörer. Företaget har 12 medarbetare och en omsättning på cirka 555 miljoner kronor. TSAB förfogar över en lageryta utomhus på 51 000 kvadratmeter, ett varmlager på 4 200 kvadratmeter och från företaget går varje dag upp till 30 lastbilar med stål och plåt. Läs mer på https://terrametstalcenter.se

Stålkompaniet är en stål- och plåtgrossist som startade 1992 och omsätter runt 525 miljoner kronor. Företaget handlar direkt från Europas ledande stålverk och specialiteten är kallvalsad-varmvalsad plåt 1-200 millimeter, som lagerförs. Läs mer på stalkompaniet.se

Facebook
Twitter
LinkedIn